Eläinfysioterapiakäynnille voi tulla eläinlääkärin lähetteellä tai ilman. Sairaan tai kipeän eläimen kanssa on aina suositeltavaa käydä ensin eläinlääkärillä ennen fysioterapiaan tuloa. Eläinlääkärin käyntikertomuksen voi lähettää etukäteen sähköpostilla ketunkullan@ketunkullanhyvinvointi.fi tai ottaa käynnille mukaan.
Käynnillä tehdään alkuhaastattelu ja fysioterapeuttinen tutkimus, jossa kartoitetaan liikkumista, kehon asentoa ja käyttöä sekä mahdollisia rajoituksia. Näiden perusteella tehdään hoitosuunnitelma, joka voi pitää sisällään esimerkiksi manuaalista käsittelyä ja terapauttisia harjoitteita. Käytössä on tarvittaessa myös hoitava laserlaite.
Milloin & kenelle fysioterapiaa?
- ortopedinen tai neurologinen kuntoutustarve
- loukkaantumisen ja vammojen jälkeinen kuntoutus; konservatiivinen (ei leikkaushoitoa), leikkauksesta toipuminen
- akuutit ja krooniset kipupotilaat
- aktiiviset urheilu- ja harrastuseläimet
- työkäytössä olevat eläimet
- seniorit
- eläimille, joilla on kehonhallinnan haasteita
- hyvä startti nuorelle kasvavalle eläimelle
Kissan fysioterapia
Kissa voi tulla fysioterapiaan kuljetuskopassa tai valjaissa. Käynti toteutetaan kissan ehdoilla ja mukaan kannattaa varata kissaa kiinnostava lelu ja makupaloja. Kissa saa halutessaan rauhassa tutustua hoitohuoneeseen alkuhaastattelun ajan.
Käynnillä havainnoidaan kissan liikkumista, tutkitaan keho käsin tunnustellen, kartoitetaan kuntoutuksen tarve ja suunnitellaan toteutus. Kuntoutus voi sisältää esimerkiksi terapeuttista harjoittelua, manuaalista käsittelyä ja laserhoitoa. Lisäksi tarpeen mukaan suunnitellaan kotiharjoitteet, joita omistaja tekee kissan kanssa.
Ujon kissan kanssa: Manuaalista tutkimista ja hoitoa voidaan tehdä ujon kissan kanssa esimerkiksi kuljetuskassissa avaamalla kattoluukku tai kissan ollessa omistajan sylissä. Aralle kissalle voi sopia paremmin kotikäynti mutta osa aroistakin kissoista pystyy suhtautumaan hoitoon rennommin vastaanotolla kuin vieraan ihmisen tullessa kotiin. Mikäli kissa ei uskalla liikkua vastaanotolla, voi liikkumisesta ottaa videokuvaa kotona.
Milloin kissalle fysioterapiaa?
- loukkaantumisen jälkeinen kuntoutus (putoaminen, onnettomuus)
- ortopedisen vaivan kuntoutus, esimerkiksi ristisidevamma
- neurologinen vaiva, halvaantuminen
- nivelrikkoinen kissa
- aktiivisen kissan huolto
- kömpelölle kissalle
- ylipainoiselle kissalle
- seniorille
- vilkkaalle kissalle virikkeellistävän jumppaohjelman suunnittelu
Koiran fysioterapia
Vastaanotolla tehdään fysioterapeuttinen tutkimus, jossa havainnoidaan koiran liikkumista sekä kartoitetaan kehon tilanne käsin tunnustelemalla. Tutkimus suoritetaan seisten ja kylkimakuulla. Jos koira ei mene kylkimakuulle, pystytään suurin osa tutkimuksesta toteuttamaan myös seisten. Koiralle kannattaa ottaa omia herkkuja tai lelu palkkaamista varten mukaan.
Käynnillä kartoiteaan kuntoutuksen tarve ja suunnitellaan toteutus. Kuntoutus voi sisältää esimerkiksi terapeuttista harjoittelua, manuaalista käsittelyä ja laserhoitoa. Lisäksi tarpeen mukaan suunnitellaan kotiharjoitteet, joita omistaja tekee koiran kanssa.
Milloin koiralle fysioterapiaa?
- loukkaantumisen jälkeinen kuntotus
- ortopedisen vaivan kuntoutus leikkauksen jälkeen tai konservatiivisesti (ei leikkausta)
- neurologinen vaiva, halvaantuminen
- akuutisti tai kroonisesti kipuileva
- harrastus- tai urheilukoira
- työkoira
- uraa aloitteleva kasvava koira
- seniori
Muiden pieneläinten fysioterapia
Fysioterapiaan ovat tervetulleita myös perheen pienimmät lemmikit. Eläimen tutkimisessa ja hoidossa hyödynnetään aina lajityypillistä toimintaa ja tarpeita. Lempiherkkuja kannattaa varata kaikille eläimille mukaan. Käynnin pituus räätälöidään eläimen tarpeet huomioiden.
Milloin fysioterapiaan?
- loukkaantumisen jälkeinen kuntoutus
- akuutisti tai kroonisesti kipuileva
- seniori
Hevosen fysioterapia
Hevosen fysioterapia toteutetaan tallikäynnillä. Käynnillä katsotaan liikkuminen maastakäsin ja tarvittaessa ratsastettuna tai muussa tehtävässä, jossa oireilu ilmenee. Lisäksi kartoitetaan kehon tilanne käsin tunnustelemalla ja hevosen aktiivisia liikkeitä hyödyntäen. Käynnille on hyvä varata jotain makupaloja saataville.
Käynnillä kartoiteaan kuntoutuksen tarve ja suunnitellaan toteutus. Kuntoutus voi sisältää esimerkiksi terapeuttista harjoittelua, manuaalista käsittelyä ja laserhoitoa. Lisäksi tarpeen mukaan suunnitellaan kotiharjoitteet, joita omistaja tekee hevosen kanssa.
Milloin hevoselle fysioterapiaa?
loukkaantumisen jälkeinen kuntoutus
- ortopedisen tai neurologisen vaivan kuntoutus
- akuutisti tai kroonisesti kipuileva
- harrastus- tai urheiluhevonen
- seniori